Які бактерії живуть у нашому кишківнику та навіщо вони потрібні
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Які бактерії живуть у нашому кишківнику та навіщо вони потрібні

Які бактерії живуть у нашому кишківнику та навіщо вони потрібні
Джерело:  online.ua

Кишківник людини є «домом» для понад 50 трильйонів бактерій. Деякі з бактерій корисні, тоді як інші здатні зашкодити організму. Гід Онлайн розібрався, які бактерії живуть у нашому кишківнику, навіщо вони потрібні, які з них корисні, а які шкідливі, як виявити порушення мікрофлори кишківника та лікувати дисбактеріоз.

Які бактерії в кишківнику корисні?

Фото: freepik.com

Серед найкорисніших бактерій, що живуть в людському кишківнику можна виділити бактерії родів Bifidobacterium (біфідобактерії) та Lactobacillus (лактобактерії). Вони пригнічують розмноження патогенних мікроорганізмів, зміцнюють стінки кишечника та полегшують запальні процеси. Навіть якщо ці бактерії потрапляють в шлунково-кишковий тракт штучно, наприклад з йогуртами, вони приносять помітну користь.

Також дуже корисними є бактерії роду Firmicutes, зокрема Faecalibacterium prausnitzii. Їхня основна задача – вироблення бутирату (масляної кислоти). Бутират запобігає розвитку злоякісних пухлин, сповільнюючи окисні процеси. Також він має протизапальну дію, сприяє покращенню апетиту, нормалізує процес травлення. При зниженні кількості цих бактерій в кишківнику може з’явитися діабет, ожиріння та хвороба Крона.

Escherichia coli (кишкова паличка) є невід'ємною частиною мікрофлори кишківника людини. Вона теж дуже корисна, адже приймає учать у розщепленні незасвоюваних моносахаридів, сприяє перетравленню їжі, синтезує вітаміни групи K, запобігає розвитку патогенних та хвороботворних мікроорганізмів у кишечнику.

Бактерії Akkermansia muciniphila стимулюють вироблення муцину клітинами кишківника. Цей білок міститься у слизовому шарі кишківника та відіграє роль бар’єру для різноманітних інфекцій. Якщо кількість цього виду бактерій у кишківнику зменшується, можуть з’явитися такі захворювання, як виразковий коліт, хвороба Крона та цукровий діабет другого типу.

Які бактерії в кишківнику шкідливі?

Фото: freepik.com

Однією з найбільш небезпечних кишкових бактерій є Salmonella typhi (сальмонела) – збудник гострої інфекційної хвороби, черевного тифу. При зараженні черевним тифом починається сильна інтоксикація організму, виникає лихоманка, з’являється висипання по всьому тілу. У важких випадках може бути уражена лімфатична система, що призводить до смерті людини.

До патогенних бактерій також відноситься стафілокок. Він спричиняє таке захворювання, як стафілококовий ентероколіт – одну з найпоширеніших хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо у дітей. При стафілококовому ентероколіті запалюється кишківник, виникає діарея, нудота, блювота, підвищується температура.

Варто зазначити, що й нейтральні чи корисні бактерії при певних умовах (зниження імунітету, різні захворювання, тощо) можуть нанести шкоду організму. Так, наприклад, кишкова паличка, яка є звичним «мешканцем» кишківника, може стати причиною отруєння та діареї.

Як зрозуміти, що порушена мікрофлора кишківника?

Фото: envato.com

При порушенні мікрофлори кишківника виникає дисбактеріоз. При дисбактеріозі заміть корисних лактобактерій та біфідобактерій у кишківнику починають домінувати хвороботворні бактерії.

Найбільш розповсюдженими проявами дисбактеріозу є:

  • запор;

  • пронос;

  • відрижка;

  • печія;

  • неприємний запах з ротової порожнини;

  • поява неприємного присмаку у роті;

  • здуття живота (метеоризм).

Дисбактеріоз також може супроводжуватися нудотою, блюванням, зниження артеріального тиску.

Як дізнатися, яких бактерій не вистачає в кишківнику?

Фото: pixabay.com

При симптомах дисбактеріозу потрібно звернутися до лікаря-гастроентеролога. Для того щоб виявити порушення у складі мікрофлори, які зумовлені нестачею корисних бактерій та збільшенням кількості патогенних чи умовно-патогенних, необхідні дослідження, які проводяться в лабораторних умовах.

Дослідження включають в себе:

  • аналіз калу на наявність дисбактеріозу;

  • тести на синдром надлишкового бактеріального зростання;

  • ПЛР-діагностика – дозволяє з великою точністю виявити наявність тих чи інших мікроорганізмів;

  • аналіз мікробіоти тонкої кишки методом хромато-мас-спектрометрії.

Найбільш точний результат щодо складу мікрофлори кишківника дає секвенування генів 16S-рибосомальної РНК та повногеномне секвенування. Але таке дослідження проводиться у виключних випадках.

Як нормалізувати мікрофлору кишківника?

Фото: envato.com

Для нормалізації мікрофлори кишківника, передусім, потрібно дотримуватися дієти. З раціону необхідно виключити солодощі та інші шкідливі продукти. Також потрібно відмовитися від вживання алкоголю.

Перевагу слід віддавати овочам, фруктам, продуктам з цільнозернової муки, кашам. Окрім цього до раціону треба додати ферментовані (квашені) продукти та клітковину, яка сприяє процесу травлення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?