Які вітаміни потрібно пити навесні, щоб бути спокійним та бадьорим
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Які вітаміни потрібно пити навесні, щоб бути спокійним та бадьорим

Які вітаміни потрібно пити навесні, щоб бути спокійним та бадьорим
Джерело:  online.ua

Весняний авітаміноз проявляється зниженням імунітету, хронічною втомою, сонливістю та роздратуванням. Як уникнути цих симптомів? Гід Онлайн розповідає, які вітаміни потрібно пити навесні, щоб бути спокійним та бадьорим.

Вітамін А

Фото: envato.com

Вітамін А – це жиророзчинний вітамін з потужними антиоксидантними властивостями, який відіграє важливу роль для нашого імунітету. Він також сприяє виробленню та активує спеціальні клітини імунної системи – лімфоцити. Прийом вітаміну А допоможе запобігти застуді під час температурних перепадів у весняну пору.

Окрім цього, вітамін А сприяє нормальній роботі сальних залоз. Якщо його приймати у достатній кількості, знизиться жирність волосся та шкіри, зникнуть вугрові висипання та акне. А ще, вітамін А позитивно впливає на роботу серцевої та дихальної систем, покращує зір, зміцнює кістки.

Вітамін D

Фото: envato.com

Вітамін D, а точніше одна з форм його форм, D3 (холекальциферол), синтезується в організмі під дією ультрафіолету. Вітамін D відповідає за нормальний обмін речовин, роботу імунної, нервової та серцево-судинної систем. Також він прискорює засвоєння організмом кальцію та фосфору, які забезпечують міцність кісткової тканини.

В зимовий період через малу кількість сонячних променів виникає нестача цього компоненту, що виражається в погіршенні самопочуття та зниженні імунного захисту організму. Саме тому потрібно компенсувати нестачу вітаміну D спеціальними вітамінними комплексами.

Вітамін C

Фото: envato.com

Головна задача вітаміну C(аскорбінова кислота) – підтримання імунітету та захист організму від хвороботворних мікроорганізмів, що особливо актуально навесні, коли імунна система ослаблена. А ще, вітамін C має антиоксидантні властивості та запобігає утворенню злоякісних пухлин.

Прийом вітаміну C знижує шанси простудитися та «підчепити» грип чи ОРВІ. Також він допомагає організму впоратися зі стресом, оскільки, як показали дослідження, вітамін C знижує рівень кортизолу (гормон стресу) в крові. Також він сприятливо діє на стан шкіри, попереджуючи її завчасне старіння.

Вітаміни групи В

Фото: envato.com

У цю групу входять вітаміни В1, В6 та В12. В1 (тіамін) покращує розумові здібності та пам’ять, допомагає сконцентрувати увагу. В6 (піридоксин). Сприяє покращенню настрою, зміцнює нервову систему, робить її більш стресостійкою та прискорює обмін речовин у клітинах головного мозку. В12 (ціанокобаламін) приймає участь у формуванні нервових волокон.

Вітамін Е

Фото: envato.com

Вітамін Е (токоферол) – ефективний антиоксидант. Він забезпечує захист клітинних мембран від ушкодження продуктами окислення (вільними радикалами), запобігаючи їх передчасному старінню. При дефіциті цього вітаміну, що особливо помітно у весінній період, шкіра стає сухою та починає лущитися.

Окрім цього, вітамін Е покращує роботу імунної системи та робить стінки судин та капілярів більш еластичними, запобігаючи їх пошкодженню. Також він перешкоджає тромбозу. Необхідний вітамін Е у організмі вагітних жінок, адже при його дефіциті можуть виникнути аномалії розвитку плоду.

Вітамін K

Фото: envato.com

Вітамін K – необхідний елемент для синтезу білків в організмі. Також він допомагає засвоювати кальцій та сприяє нормальній роботі нирок. А ще вітамін K прискорює метаболізм, виводить шлаки та токсини з організму. Прийом вітаміну K суттєво покращує результати від дієт та тренувань у спортзалі. Тому, якщо ви вирішили привести себе у форму до літа, приймати вітамін K слід обов’язково.

Бета-каротин

Фото: envato.com

Бета-каротин також слід внести до переліку вітамінів, необхідних для зміцнення організму у весняний період. Бета-каротин представляє собою провітамін А. Цей компонент посилює імунітет, оновлює клітини шкіри та слизової оболонки шлунка, покращує зір та захищає нервову систему від руйнівної дії стресів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?