Як отримати вітамін D без сонця та навіщо він потрібен організму
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Як отримати вітамін D без сонця та навіщо він потрібен організму

Як отримати вітамін D без сонця та навіщо він потрібен організму
Джерело:  online.ua

Кожна сьома людина в світі страждає від дефіциту вітаміну D. А головне його джерело — сонечко. Але що ж робити восени та взимку, коли сонце світить лише кілька годин на добу? Гід Онлайн розібрався, чим загрожує дефіцит та як отримати вітамін Д без сонця.

Зазвичай на дефіцит вітаміну Д страждають люди, які живуть не в тропічних широтах. Тому якщо ви звичайний українець чи українка і не проводите зиму на Балі або в Таїланді, то авітаміноз загрожує і вам. Але без паніки! Ми розповімо, що робити, аби отримувати вітамін Д навіть коли сонечко недостатньо активне.

Навіщо організму вітамін D?

Вітамін Д — один з найважливіших елементів для організму людини. Адже потребу в вітаміні Д відчувають абсолютно всі органи та процеси. Корисні властивості вітаміну в наступному:

  • Вітамін D забезпечує рівномірний розвиток кісток — особливо актуально для дітей та підлітків, у яких тільки формується скелет. До того ж вітамін Д прискорює загоєння після перелому кісток та інших травм;

  • Впливає на обмінні процеси в організмі, підвищує та укріплює імунітет людини, попереджає розвиток захворювань;

  • Регулює ріст та розвиток клітин, може пригнічувати збільшення ракових клітин;У клітинах шкіри також є рецептори вітаміну Д. Найбільше він потрібен пацієнтам з псоріазом;

  • Сприяє збільшенню рівня кальцію в клітинах та передачі сигналів в нервах.

Чим загрожує дефіцит вітаміну Д?

Фото: envato.com

Головне джерело вітаміну Д — сонечко. Саме від сонця ми отримуємо 90% вітаміну влітку. А от восени, взимку та навесні сонце не настільки активне, аби повністю наситити організм.

Особливо ця проблема зачіпає жителів великих міст та мегаполісів. Якщо в організмі людини не вистачає вітаміну Д, вона може відчувати втому, занепад сил, постійний головний біль, а також страждати від безсоння. Та дефіцит вітаміну Д може мати й більш серйозні ускладнення:

  • цукровий діабет;

  • розвиток депресії;

  • біль в м’язах;

  • рахіт;

  • пародонтоз.

Отже для того, аби поповнити свій організм вітаміном Д, потрібно приймати його додатково з інших джерел.

Як отримати вітамін Д без сонця?

Організм людини отримує дві форми вітаміну Д: Д2 і Д3. Вітамін Д2 ми засвоюємо, коли вживаємо м’ясо, рибу, яйця, сир та інші продукти тваринного походження. А вітамін Д3 отримуємо під дією сонячних променів та з їжею рослинного походження.

Тому у зимовий час отримати вітамін Д достатньо складно. Для того, аби поповнити запас вітаміну Д навіть тоді, коли сонце не дуже активне, потрібно більше гуляти на свіжому повітрі. До того ж, якщо фінанси дозволяють, можна на тиждень–два відправитись у подорож в теплі країни.

Також отримати вітамін Д можна з продуктів, включивши їх в щоденний раціон. Ще один шлях отримання вітаміну — приймати медичні препарати.

В яких продуктах міститься вітамін Д?

Фото: envato.com

Для того, аби поповнити організм вітаміном Д та не потерпати від його дефіциту, потрібно притримуватися правильного харчування та вживати продукти, що містить цей вітамін у складі. Продукти, багаті на вітамін D:

  • Молоко та молочні продукти. А для людей, які мають алергію на натуральне молоко, можна вживати рослинне. Для прикладу, мигдальне, рисове, ванільне. Додавайте молоко в каші або випивайте його в чистому вигляді, не менше однієї склянки в день.

  • Риба, особливо червона. В лососевих продуктах міститься добова норма вітаміну Д. Тому почніть день з тостів з червоною рибою або приготуйте смачну вечерю, де головним інгредієнтом буде лосось.

  • Гриби. В їх складі міститься велика кількість вітаміну, тому потрібно якомога частіше включати їх в щоденний раціон.

  • Яєчні жовтки — дуже цінне джерело вітаміну Д. Тому ранком до сніданку можна додати яєчню чи скрембл, на обід з’їсти кіш, а на вечер – салат з яйцем у складі.

Вітамін Д в препаратах - як правильно приймати

Для того, аби поповнити раціон вітаміну Д, можна пропити курс препаратів, що мають його у складі. Існує безліч пігулок, сиропів та вітамінних комплексів, які допомогли б покращити імунітет та поповнити запас вітаміну Д в організмі.

Але самостійно призначати та починати прийом препаратів не варто - краще проконсультуватися з лікарем. На прийомі він призначить аналіз, який покаже, чи дійсно у вас авітаміноз. В такому випадку лікар–ендокринолог призначить спеціальні добавки, які містять вітамін Д та підбере потрібну дієту.

Зазвичай препарати, що містять вітамін Д, приймають в першій половині дня. Це через те, що він тонізує та заряджає енергією. Для гарного засвоєння таблетку можна випити з їжею, адже вітамін жиророзчинний. До того ж паралельно можна приймати вітаміни Е та К, адже вони добре засвоюються з Д. Приймати вітамін Д не можна з гастритом, виразкою та каменями в нирках.

Вітамін Д дуже важливий для організму і його дефіцит може призвести до значних проблем зі здоров’ям. Але не треба панікувати. Використовуйте нашу інструкцію, аби отримувати потрібну дозу вітаміну D навіть взимку, коли немає сонця.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення - не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов'язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?