Чим небезпечна залежність від соцмереж та як з нею боротися
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Чим небезпечна залежність від соцмереж та як з нею боротися

Чим небезпечна залежність від соцмереж та як з нею боротися
Джерело:  online.ua

Сучасне життя важко уявити без соціальних мереж. Вони здаються корисними, адже дають змогу дивитися відео, ділитися фото, дізнаватися новини. Але насправді з часом захоплюють наше життя та мозок й у багатьох навіть викликають хворобливу залежність. Гід Онлайн розкаже, звідки з’являється залежність від соцмереж, які в неї стадії та симптоми і чи можливо її позбутися.

Інтернет-залежність — це типова поведінка, коли людина витрачає увесь вільний час на віртуальний світ, має постійне нав’язливе бажання зайти в свій акаунт у соцмережах, а досягнення вимірює в еквіваленті лайків, підписників та коментарів.

Чому з’являється залежність від соцмереж?

Фото: envato.com

Залежність від соцмереж з'являється з декількох причин. По-перше, ми отримуємо задоволення від приємних коментарів та лайків від віртуальних друзів. Вони заряджають позитивом та задоволенням, за якими ми повертаємося у віртуальний світ.

По-друге, інформація у соцмережах подається дуже просто та зрозуміло. Не потрібно довго вчитуватися та аналізувати. Так мозок швидко адаптується і звикає до сприймання інформації у такому форматі. Тому ми повертаємося саме у соцмережі, щоб постійно читати такі новини.

По-третє, ми можемо редагувати фото та відео, накладати маски на обличчя, прибирати видимі дефекти. Таким чином ми позбуваємося комплексів та приховуємо свої недоліки. Так з’являється бажання повертатися у віртуальний світ, де ми дійсно ідеальні.

Як зрозуміти, що у мене залежність від соцмереж?

Фото: envato.com

Існує кілька стадій розвитку мережевої залежності. Починається вона з базових дій і закінчується повним полоном у віртуальності. Стадії розвитку залежності такі:

  • Створюємо у мережі акаунт, додаємо основну інформацію. Ще не дуже розуміємо, як тут все працює, тому і проводимо не більше 10 хвилин в день.

  • Поступово розбираємося, знаходимо друзів та використовуємо соцмережу для спілкування. Витрачаємо приблизно годину на день.

  • Знаходимо додаткові розважальні канали, тепер не просто спілкуємося, а переглядаємо фото, відео, ставимо лайки, слухаємо музику, граємо в ігри. Витрачаємо на мережу вже дві години.

  • Починаємо порівнювати реальність з віртуальним світом, кожну вільну хвилинку витрачаємо на соцмережу, намагаємося бути в курсі всіх новин, хочемо отримувати більше лайків, коментарів. Проводимо в мережі приблизно 4-5 годин.

  • Не звертаємо увагу на друзів, сім’ю, починаємо допускати помилки у роботі та забуваємо поїсти. Телефон тепер постійно знаходиться у руках, забути про нього хоча б на 10 хвилин стає дуже важко.

Саме такими є етапи розвитку залежності від соцмереж. Оцініть, на якому з них ви та спробуйте вжити заходів, щоб не допустити подальшого розвитку.

Симптоми залежності від соцмереж

Фото: envato.com

Можна виділити основні симптоми розвитку залежності. Перший з них — це час. Оптимально проводити у віртуальному світі не більше 1 години на день. Якщо ви відчуваєте потребу все більше проводити у мережі, не можете гарно почати ранок, якщо не прогорнете стрічку, і лягти спати не вдається без перевірки лайків на своїй сторінці.

Другий симптом — наповнення свого буденного мовлення новими словами з мережі. Тепер замість «смішно» у вас «лол», а замість «дякую» — «дяк».

Третій симптом — бажання постійно робити все нові й нові фото. Тепер ваша галерея повниться однотипними фото себе та всього, що вас оточує. Тривожний сигнал — коли вам більше не подобаються ваші фото, хочеться підредагувати шкіру чи колір очей у фоторедакторах.

Четвертий симптом — коли перебої з інтернетом викликають у вас внутрішню тривогу та навіть паніку. Адже так ви не маєте доступу до соціальних мереж і не можете слідкувати за актуальними новинами.

Чим небезпечна залежність від соцмереж?

Фото: envato.com

Вчені встановили, що залежність від соцмереж за шкідливістю можна прирівняти до паління чи зловживання алкоголем. А все тому, що через постійне використання мережі людина втрачає можливість ефективно навчатися нового, мислити більш глибоко та розуміти складні, наукові теми. Через зміни у функціонуванні головного мозку ми перестаємо мислити аналітично, стаємо імпульсивнішими, сприймаємо лише найпростішу інформацію.

Також до шкідливих наслідків можна віднести синдром дефіциту уваги. У соціальних мережах ми отримуємо інформацію дуже швидко і постійно змінюємо рід заняття: передивляємося фото, слухаємо музику, дивимося відео, спілкуємося з друзями у чатах. І все це можна зробити за 20-30 хвилин. І коли ми повертаємося у звичайне життя, то концентрувати увагу на одному завданні буває дуже складно. Тепер при читанні книжки вже через 10 хвилин вам захочеться піти прогулятися, перекусити, зробити прибирання, тобто змінити рід діяльності.

При постійному спілкуванні у соцмережах ми втрачаємо навички до комунікацій у реальному житті. Смайлики, короткі вирази, стікери заміняють вміння правильно описувати свої емоції. Таким чином шукати нових знайомих, комунікувати з колегами стає набагато важче.

Що робити з залежністю від соцмереж дітям і дорослим?

Фото: envato.com

Перший крок, який допоможе впоратися з залежністю — зрозуміти та визнати проблему. Тільки коли ви усвідомлюєте, що маєте проблему, знайдете в собі сили на боротьбу.

Наступний крок — зробити детокс від соцмереж та повернутися у реальне життя. Якщо сила волі дозволить, приберіть віртуальність з життя повністю. Якщо ж це дається дуже важко, можна поступово скорочувати періоди, які ви проводите у мережі. Час, який звільнився у вас, присвятіть спілкуванню з рідними, друзями чи новому хобі. Ви давно планували зайнятися йогою, почати ходити в тренажерний зал чи мріяли займатися танцями або намалювати картину? Зробіть це замість сидіння у віртуальному світі.

Третій крок — вчіться будувати комунікацію в реальному житті. Почніть заводити нові знайомства, знайдіть друзів, налагодьте спілкування з колегами та керівництвом. Якщо вам здається, що ви не вмієте говорити впевнено, то курси ораторського мистецтва вам у цьому допоможуть.

Останній крок — замініть віртуальні досягнення на реальні. Перестаньте пишатися кількістю лайків і знайдіть альтернативні речі для гордості.

Залежність від соціальних мереж — це серйозна проблема. Не варто ігнорувати її та продовжувати витрачати час на віртуальне життя. Користуйтеся порадами вище та позбувайтеся залежності один раз і назавжди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?