Чим небезпечні продукти з глютеном та кому від них варто відмовитися
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Чим небезпечні продукти з глютеном та кому від них варто відмовитися

Чим небезпечні продукти з глютеном та кому від них варто відмовитися
Джерело:  online.ua

Друг чи ворог — як можна назвати глютен сьогодні? Останніми роками думка про те, що глютен шкодить організму набирає популярності. Тепер дієтологи просувають варіанти безглютенової дієти, виробники постачають на полички супермаркетів продукти без глютену. Як насправді глютен впливає на наш організм та чи дійсно може нашкодити? Гід Онлайн зібрав всю важливу інформацію про глютен і розкаже про його реальну користь, шкоду і як він впливає на організм.

Що таке глютен?

Фото: unsplash.com

Глютен — це рослинний білок, який складається з глютеніну та гліадину. Він знаходиться в злакових рослинах, наприклад, пшениці, ячмені. Часто глютен називають клейковиною, адже з латині glue перекладається як клей. Саме він забезпечує еластичність, розпушення хлібу, макаронним виробам, випічці, кашам.

Часто у народі глютен вважають пшеничним білком. Адже у пшениці дійсно міститься майже 80% глютену. Також глютен можна знайти в багатьох продуктах, які ми їмо щодня: соуси, ковбаса, цукерки, макарони, кетчуп і майонез.

В чому шкода глютену?

Шкідливим глютен є для людей, які мають аутоімунне захворювання - целіакія. При цьому захворюванні організм не може перетравлювати глютен. Є кілька симптомів, які допоможуть зрозуміти, що у вас непереносимість. До них відносять діарею, спазм, біль у кістках та нудоту. Рідше зустрічається здуття живота, анемія, печія, головний біль.

Якщо після вживання продуктів, які містять глютен, ви відчуваєте ці симптоми, краще зверніться до лікаря. Існує медикаментозне лікування целіакії, але найефективнішим способом є безглютенова дієта. Важливо не просто виключити глютен з раціону, а знайти йому правильні замінники.

Чим корисний глютен?

Фото: envato.com

Цільнозернові продукти, які мають у складі глютен, дуже корисні для організму. Адже глютен — це корисний вуглевод, який містить мідь, цинк, залізо, магній. Також такі продукти насичені вітамінами групи В, які підтримують імунітет організму та забезпечують гарну роботу кишківника, травної системи.

Тому якщо ви не маєте підтвердженої непереносимості глютену, не варто відмовлятися від нього. Для людей зі здоровим організмом він не несе шкоди, лише користь. А от безглютенові продукти такої користі не принесуть, адже частіше за все вони позбавлені більшості корисних речовин, які дуже необхідні людині.

В яких продуктах міститься глютен?

Фото: envato.com

Глютен міститься в більшості продуктів, які складають наш щоденний раціон. А саме у всіх продуктах, які містять в собі оброблене зерно. В першу чергу це хліб, випічка, крекери. Також глютен можна знайти в макаронах, панірувальних сухарях, печиві. На масових виробництвах борошно з зерна додають навіть у ковбасні вироби, крабові палички, соуси, підливи, фабричні цукерки.

Цікаво, що глютен міститься у вегетаріанському м’ясі. Адже замінити тваринний білок можна рослинним, а саме глютеном. Але існують безглютенові види рослинного м’яса, потрібно уважно дивитися на маркування.

І одним з головних джерел глютену є фастфуд. Він міститься в бургерах, чипсах, пиві, спеціях, які додають до снеків. У соусах, якими заправляють салати, додають до бургерів та картоплі фрі, для загущення використовується пшеничне борошно. Навіть у деяких видах вина міститься глютен.

В яких продуктах глютену немає?

Фото: envato.com

Людям, які мають непереносність глютену, потрібно дотримуватися безглютенової дієти, тобто повністю виключити глютенові продукти. Краще замінити всі глютенові продукти на більш корисні альтернативи. Звичайне пшеничне борошно можна замінити на рисове, горохове чи гречане.

Замість крекерів на перекус візьміть яблучко, мікс горіхів чи набір моркви та хумусу. На сніданок замість вівсянки можна відварити гречані пластівці чи спекти оладки з горохового борошна. На обід і вечерю можна відварити білий чи бурий рис, приготувати пасту з макаронів з кукурудзяного борошна. Також глютену немає у м’ясі, рибі, сирі, молоці, сметані, кукурудзі, картоплі та бобових.

Багато продуктів, які не містять глютен, мають маркування «Gluten Free».

Як вивести глютен з організму?

Якщо ви випадково з’їли глютен і розумієте, що ваш організм починає негативно реагувати на це, потрібно вивести його з організму. Зробити це можна за допомогою простих дій:

  • Пийте більше рідини: звичайна вода, бульйон, чай.

  • Відпочиньте, а краще лягайте спати. Так ви зможете не перенавантажувати організм і дасте йому спокійно боротися з глютеном.

  • Випийте вітамін С, адже це допоможе зміцнити імунітет.

  • Імбирний та м’ятний чай допоможуть позбавитися нудоти, зняти запалення та заспокоїти травну систему.

Глютен — це рослинний білок, який не є ворогом організму. Він несе користь та насичує організм мікроелементами, вітамінами та мінералами. А от людям, які мають захворювання «целіакія», глютен може дуже нашкодити. Користуйтеся нашою шпаргалкою, щоб завжди пам’ятати, в яких продуктах він є та де його немає, як вивести глютен з організму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?