Головні принципи введення прикорму дитині — коли і з чого починати
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Головні принципи введення прикорму дитині — коли і з чого починати

Головні принципи введення прикорму дитині — коли і з чого починати
Джерело:  online.ua

Введення прикорму дитині - хвилююче питання для мам, а особливо для бабусь, які готові з першого дня життя нагодувати немовля котлетами, щоб не був малюк голодним. Але до знайомства дитини з новою їжею потрібно підходити розумно і з урахуванням всіх принципів сучасної педіатрії. Онлайн Гід для Мам розібрався, коли вводити перший прикорм і що можна давати дитині, щоб не було проблем.

Суворих правил щодо термінів введення прикорму дитині не існує. Тут важливо орієнтуватися на готовність малюка до знайомства з новою їжею. Адже головне завдання прикорму - не наситити дитину, а викликати в неї харчової інтерес. Також введення прикорму не означає припинення грудного вигодовування.

Коли починати прикорм дитини?

 Фото: envato.com

Раніше вважалося, що перший прикорм потрібно вводити з 4,5 до 6 місяців. Зараз же сучасні педіатри та ВООЗ зійшлися на думці, що прикорм варто вводити з 6 місяців і не раніше.

До знайомства нової їжі дитина повинна бути готовою. На цю готовність вказує наступне:

  • дитина вміє сидіти з підтримкою,

  • малюк цікавиться їжею і тягнеться до неї,

  • немає проблем з основним харчуванням,

  • дитина може тримати в руці ложку.

Що можна давати в перший прикорм?

Фото: envato.com

Оптимальним продуктом для першого прикорму вважаються каші або овочі. Страва має бути монокомпонентною - один вид каші або пюре з одного овоча.

Приклад овочевого прикорму:

Відваріть кабачок або цвітну капусту, розімніть вилкою (блендером) і розведіть овочевим відваром. У перший раз дайте 1/2 ч. ложки. Якщо у дитини з’явилися симптоми алергії, то за наступні 2 тижні обсяг порції пюре доведіть до 100 г.

Перший прикорм - каша:

З каш на перший прикорм краще вводити безглютенові види - рисова, гречана, кукурудзяна. Не варто пропонувати дитині кашу з кількох злаків. У разі виникнення алергії не буде можливості правильно виявити причину.

Пам'ятайте, прикорм дається до годування грудьми чи сумішшю. В раціон дитини нові продукти вводяться по одному. Лише після того, як один продукт повністю введений, можна приступати до введення нового - це можна робити приблизно через місяць.

До 8 місяців, після знайомства дитини з овочами і кашами, можна вводити в меню м'ясо і фрукти. Починати краще з кролика, індички, телятини, яблука, банана, груш. Вводьте нові продукти по принципу першого прикорму - починайте з 0, 5 ч. ложки і рівномірно протягом 2 тижнів дійдіть до 30 г.

Якщо проблем з прикормом не виникає, з 8 місяців можна починати знайомити дитину з напівтвердою їжею - так у малюка будуть розвиватися жувальні навички, а майбутньому він не буде відмовлятися від твердої їжі. Можна відварені овочі та фрукти нарізати на невеликі кубики і пропонувати дитині. Таким чином у малюка буде не тільки посилюватися харчової інтерес до продуктів, але і розвиватися дрібна моторика та координація очей, рук і рота.

10 правил прикорму від доктора Комаровського - відео

Корисні поради при введенні першого прикорму

  • Малюк відмовляється від прикорму - це свідчить про те, що він не готовий ще до знайомства з новою їжею. Не поспішайте і запасіться терпінням. Відкладіть введення прикорму на кілька днів і продемонструйте дитині на особистому прикладі, що запропонований вами продукт - дійсно смачний.

  • При відмові дитини їсти з ложки не намагайтеся будь-яким способом нагодувати її прикормом, наприклад, з пляшечки. Мета прикорму - не нагодувати, а викликати інтерес у дитини до самого процесу прийому їжі.

  • Пограйте з дитиною за столом - дозвольте малюкові досліджувати кожен міліметр ложки, постукайте по тарілці, помацати їжу на дотик. Так, в їжі буде все - і малюк, і все навколо нього, але такий процес його точно захопить і наступного прикорму дитина буде чекати з нетерпінням.

Нехай ваш малюк росте здоровим!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?