Правильне харчування взимку — що варто змінити у звичному раціоні
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Правильне харчування взимку — що варто змінити у звичному раціоні

Правильне харчування взимку — що варто змінити у звичному раціоні
Джерело:  online.ua

Зимове харчування повинно відрізнятися від літнього. В зимовий раціон слід включати продукти, які будуть зігрівати організм, підвищувати працездатність, заряджати енергією. Гід Онлайн розповідає, як правильно харчуватися взимку, щоб почуватися краще в холодну пору року.

Як підготувати організм до зими?

Фото: envato.com

Режим роботи організму в теплу і холодну пору року дуже відрізняються. Взимку організм відчуває нестачу світла та тепла, внаслідок чого уповільнюються обмінні процеси та різко зменшується кількість серотоніну. Зменшити стрес організму допоможе правильне харчування, скореговане спеціально для зимової пори року.

Для того, щоб почувати себе добре зимою, потрібно дотримуватися рекомендацій з побудови харчування. Воно має бути максимально збалансованим і включати каші, фрукти, овочі, м’ясо, рибу, олії, молочні продукти, горіхи.

Як правильно харчуватися взимку?

Фото: unsplash.com

Не голодуйте і зберігайте режим

В зимову пору року дуже важливо зберігати режим харчування і не допускати голодування. Адже це може призвести до ознобу, слабкості. Від їжі ви отримуватимете необхідну енергію і підвищуватиме працездатність.

І саме від того, що і як ви їсте, буде залежати ваш стан, самопочуття, настрій. В зимовому меню повинні поєднатися тваринні, рослинні, молочні білки, жири та вуглеводи.

Насичуйте організм вітаміном С

Головне джерело вітаміну С для організму людину взимку — це фрукти. Цей вітамін допоможе підтримувати імунітет, зміцнювати судини.

Зважаючи на те, що фрукти взимку можуть бути дуже дорогими, вибирайте сезонні, ті, що вам по кишені. Наприклад, ківі, апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути.

Слідкуйте за кількістю білка в раціоні

Щоб зима пройшла комфортно для організму, в раціоні має бути багато білка. При недостатній його кількості, імунітет погіршується, змінюється гормональний фон, м'язи втрачають свій тонус, стан шкіри погіршується.

Краще вибрати білок, що швидко готується і легко засвоюється. Наприклад, курка, риба, морепродукти.

Підвищуйте калорійність

Фото: unsplash.com

Зимові страви мають бути більш калорійними, ніж зазвичай. Але важливо добирати калорії не шляхом фаст-фуду, газованих напоїв і трансжирів, випічки. Це швидкі вуглеводи, які дають мало енергії, зате відкладаються у жирові запаси.

Краще робити меню калорійнішим з корисними продуктами: салати, перші страви - борщі та супи, риба та м’ясо на пару, корисні десерти. Також рекомендуємо відмовитися від смаження на користь запікання і приготування у пароварці.

Не забувайте про вітамін Д

Влітку ми отримуємо потрібно дозу вітаміну Д від сонця. Але взимку воно набагато менш активне, тому в організмі може бути серйозний дефіцит.

Тому щоб відновити баланс, потрібно включити в щоденний раціон продукти, в яких міститься цей вітамін. Наприклад, лосось та тунець, гриби, перепелині яйця, натуральне козяче молоко, горбуша, вершкове масло тощо.

Подбайте про температуру їжі

Взимку важливо вживати саме теплі та гарячі напої, адже в холодні часи обігрівати тіло потрібно не тільки ззовні, а й з середини. Тепла їжа і насичує краще і зігріває. Воду теж пийте теплою.

Дуже корисним буде додавання до гарячих страв кардамону, імбиру, коріандру та різних видів перцю. Якщо перекушуєте на роботі або на ходу і не маєте можливості розігріти їжу, то додайте гарячий напій.

Додайте до раціону ягоди

Ягоди зазвичай складають основу меню влітку. А от в зимовий період ми забуваємо про їх користь і поживну цінність. Але зима — не сезон для ягід, що ж робити в такому випадку?

Все просто — заморожуйте ягоди в морозильнику і вживайте разом з випічкою, додавайте до каші, кладіть у чай.

Пийте більше води

Навіть взимку не потрібно забувати про водний баланс. Випивайте кожен день як мінімум 2 літри води: чай, кава, соки, компот, узвар тощо. Корисно пити свіжі соки натще, після пробудження, обов'язково розбавляючи їх кип'яченою водою, щоб не перевантажувати слизову оболонку шлунка.

Варто пам'ятати, що такий сік потрібно випивати протягом п'яти хвилин після приготування, аби зберегти у складі максимальну кількість вітаміну С.

Зробіть меню максимально різноманітним

Фото: unsplash.com

Пережити зиму без стресу для організму вдасться за допомогою різноманітного меню. Не економте час і гроші та чергуйте всі необхідні продукти в раціоні. Чергуйте каші з різних круп, змінюйте обідній білок (риба, м’ясо, морепродукти), на перекус не забувайте фрукти, а також додавайте клітковину.

А для того, щоб харчування було більш ефективним, їжте менші порції, але частіше. Дробне харчування передбачає прийоми їжі відбуваються кожні 3-4 години, а розмір порцій має уміщуватися в склянку.

Не захоплюйтеся дієтами

Через зниження метаболізму більшість людей набирають кілька зайвих кілограмів взимку. І це цілком нормальний процес. Адже щоб добре пережити холод та низькі температури, організм запасається жирами та створює безпечну середу для життя.

Тому в цей період не потрібно слідкувати за вагою. Не виснажуйте організм дієтами та не створюйте дефіцит калорій. Краще почекайте, коли настане тепло.

Зимове індивідуальне меню — це гарна можливість забезпечити організм всім необхідним. Спеціальний раціон допоможе отримати необхідну енергію зі звичайних продуктів. Дотримуйтеся наших порад і харчуйтеся правильно в будь-яку пору року!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?