Категорія
Освіта
Дата публікації

Як стати косметологом і чи потрібна для цього медична освіта

Джерело:  online.ua
Як стати косметологом і чи потрібна для цього медична освіта

Косметолог - цікава та перспективна професія, але підкоряється вона не кожному. Справжніми спецами в цій галузі можуть стати лише ті, хто готовий дійсно присвятити себе справі, багато працювати й навчатися для вдосконалення майстерності. Гід Онлайн розповідає, в чому полягають обов’язки косметолога, чи потрібна медична освіта для роботи косметологом та які у цій професії є плюси і мінуси.

Що робить косметолог?

 Фото: envato.com

Косметолог - це фахівець, який займається доглядом за обличчям та тілом клієнта. Головною метою його роботи є усунення дефектів та омолодження шкіри. Для вирішення косметологічних проблем косметолог використовує різноманітні засоби – креми, лосьйони, тоніки, масажі, лазерну, електричну та фототерапію. Вибір того чи іншого методу, зазвичай, залежить від побажань клієнта.

Також до обов’язків косметолога входять:

  • проведення пілінгу;

  • масаж обличчя, шиї та шкіри голови;

  • епіляція та шугаринг;

  • озонова та киснева терапія різних частин тіла;

  • корекція брів та вій;

  • ін'єкційні процедури (збільшення та зміна форми губ, контурна пластика овалу обличчя методом введення спеціальних речовин);

  • нанесення перманентного макіяжу (татуаж).

Чи потрібна медична освіта для роботи косметологом?

Для роботи лікарем-косметологом потрібно мати вищу медичну освіту. Також спеціаліст повинен пройти акредитацію по дерматовенерології та закінчити курси косметологів. Лікар-косметолог працює в клініці та має право виконувати будь-які косметологічні процедури, використовувати високотехнологічну апаратуру та лікувати захворювання шкіри, нігтів, волосся. Також він може призначати прийом ліків та медичні процедури.

При наявності середньої медичної освіти можна влаштуватися на роботу медсестрою-косметологом. З юридичною точки зору медсестра також має право виконувати всі косметологічні процедури та працювати зі спеціалізованим обладнанням, але для цього їй необхідно отримати вказівку від лікаря-косметолога. Працюють медсестри як в клініках, так і в звичайних салонах краси.

Які косметичні процедури можна робити без медичної освіти?

 Фото: envato.com

Не маючи медичної освіти, можна стати лише косметологом-естетистом. Для цього достатньо пройти короткострокові курси. Саме косметологів-естетистів найчастіше можна зустріти в салонах краси, СПА-центрах та центрах косметології. До їхніх обов’язків входить створення манікюру, педикюру, нанесення макіяжу та депіляція.

Але варто зазначити, що косметологи-естетисти не мають права виконувати медичні маніпуляції (наприклад, уколи краси), робити середній та глибинний пілінг та використовувати спеціальне обладнання – звукові, світлові, лазерні або ультрафіолетові прилади.

Які захворювання лікує косметолог?

Косметолог лікує:

  • вугрову хворобу (запалення сальних залоз на шкірі тіла та обличчя);

  • демодекоз (кліщ, що паразитує всередині шкірного покриву);

  • пігментні плями та кератоми (гіперпігментація окремих шкірних зон, нарости на шкірі);

  • мозолі, натоптиші та тріщини на ступнях (зняття ороговілих ділянок);

  • гірсутизм (надлишок волосся на тілі, який, у більшості випадків, виникає унаслідок гормональних збоїв);

  • дефекти на шкірі, викликані алергічними реакціями.

Які плюси та мінуси у професії косметолог?

До переваг роботи косметологом можна віднести:

  • завжди велика кількість клієнтів, зумовлений популярністю косметологічних послуг;

  • можливість постійного розвитку та вдосконалення навичок за рахунок відвідування спеціальних курсів, семінарів та інших заходів;

  • можливість відкрити власний кабінет, отримавши необхідний досвід в салоні краси, та працювати «на себе».

Як і будь-яка робота, робота косметологом має й свої недоліки:

  • велика відповідальність – навіть дрібна похибка може зашкодити пацієнту та призвести до втрати роботи;

  • складність у прогнозуванні тієї чи іншою процедури – деякі алергічні реакції передбачити неможливо;

  • велике навантаження впродовж робочого дня у зв’язку з напливом клієнтів;

  • використання хімічних засобів, які можуть нашкодити здоров’ю.

Наскільки затребувані косметологи?

Фахівці в галузі косметології дуже затребувані, тому що кожна жінка хоче мати охайний та доглянутий зовнішній вигляд, а займатися косметологічними процедурами вдома не у всіх є час та можливість. До того ж, деякі процедури неможливо виконати вдома – для них необхідне спеціальне обладнання. Також останнім часом спостерігається тенденція, коли до послуг косметологів все частіше звертаються чоловіки.

Де вчитися на косметолога?

 Фото: envato.com

Щоб стати висококваліфікованим спеціалістом та отримати солідну базу теоретичних та практичних знань, навчитися розбиратися в будь-якому напрямку косметології та вміти застосовувати свої знання на практиці, потрібно отримати освіту косметолога. Навчання проходить на кафедрах медичної косметології та дерматології при медичних університетах та інститутах. Триває воно у середньому від 4 до 6 років.

Де вчитися на косметолога після 9 класу?

Закінчивши 9 класів школи, можна записатися на спеціальні курси косметологів-естетистів. У цей ж час можна паралельно навчатися в 10-11 класах, отримавши, таким чином, можливість вже після школи стати косметологом.

Але якщо у вас ж бажання далі розвиватися в цій професії, в решті решт ставши повноправним медичним косметологом, то після 9 класу можна вступити в медичний коледж або технікум.

Закінчення цих навчальних закладів дасть право займатися медичною косметологією в якості асистента. Згодом можна поступити в медичний вуз та продовжити навчання.

Скільки заробляє косметолог?

В середньому косметологи в Україні заробляють більше 15 тисяч гривень. Звісно, багато що залежить від професійних навичок косметолога. Досвідчені висококваліфіковані спеціалісти можуть заробляти й 25 тисяч грн. та вище. Ще вищий доход отримують спеціалісти, що мають свій власний салон краси та працюють по вигідному для себе графіку.

15 маловідомих фактів про косметологію, які можуть вас здивувати та надихнути

Косметологія - це наука і мистецтво догляду за шкірою та краси, яке завжди вражає своєю незвіданістю.

  1. Косметологія має старовинні коріння: Практика догляду за шкірою і виглядом сягає своїм корінням далеко в минуле. Її історія включає в себе використання природних рецептів і технік ще з часів давнього Єгипту та Римської імперії.

  2. Косметологи - фахівці зі знанням хімії: Щоб розуміти реакції шкіри на різні продукти і процедури, косметологи повинні мати глибоке знання хімії і фізіології шкіри.

  3. Міжнародні стандарти безпеки: В сфері косметології існують міжнародні стандарти безпеки для продуктів і процедур, щоб захистити клієнтів від можливих ризиків.

  4. Лазери та світлова терапія: Косметологи використовують лазери та світлову терапію для вирішення різних проблем шкіри, включаючи видалення татуювань та зміцнення колагену.

  5. Тенденція до природних інгредієнтів: У світі косметології росте популярність природних інгредієнтів, таких як алое вера, мед, та екстракти рослин, які знаходяться в багатьох продуктах.

  6. Ін'єкції ботоксу: Ін'єкції ботоксу не лише вирівнюють зморшки, але також використовуються для лікування мігрені та гіпергідрозу (підвищена потовиділення).

  7. Нейрокосметологія: Це нова галузь косметології, яка досліджує взаємозв'язок між нервовою системою та станом шкіри.

  8. Татуювання: Деякі косметологи використовують техніку татуювання для візуального вирівнювання форми губ і бровей.

  9. Косметологія для чоловіків: Косметологія не обмежена тільки жінками. Чоловіки також використовують процедури для догляду за шкірою та виглядом.

  10. Мікронейролінг: Ця техніка полягає в застосуванні мікроігл до шкіри для стимуляції колагену та поліпшення текстури шкіри.

  11. Косметологія на ринку здоров'я: Косметологія також використовується для покращення психологічного самопочуття та допомоги в подоланні стресу та тривоги.

  12. Дослідження інновацій: Галузь постійно розвивається, вивчаючи нові інноваційні методи і продукти для покращення шкіри.

  13. Косметологічні шоу та конференції: Кожен рік відбуваються численні світові конференції та виставки, присвячені косметології та догляду за шкірою.

  14. Професійний макіяж: Косметологи володіють навичками професійного макіяжу, який може перетворити зовнішність будь-якої людини.

  15. Підвищення самооцінки: Косметологія не лише змінює зовнішність, але і підвищує самооцінку та впевненість в собі.

Завдяки цим фактам стає очевидним, що косметологія - це динамічна та розмаїта сфера, яка постійно розвивається та допомагає людям виглядати і почувати себе краще.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?