Як вчасно розпізнати сезонний авітаміноз та швидко його вилікувати
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Як вчасно розпізнати сезонний авітаміноз та швидко його вилікувати

Як вчасно розпізнати сезонний авітаміноз та швидко його вилікувати
Джерело:  online.ua

Восени, взимку і навесні часто виникають млявість і слабкість, волосся стає тьмяним і випадає, шкіра блідне і починає лущитися, нігті шаруються. Все це симптоми авітамінозу, які свідчать про те, що організму потрібна швидка підтримка вітамінами. Гід Онлайн розібрався, як розпізнати сезонний авітаміноз та швидко його вилікувати.

Що таке авітаміноз?

Симптоми авітамінозу нагадують синдром хронічної втоми та депресії- людина швидко втомлюється та відчуває апатію до всього довкола. Візуально авітаміноз проявляється на шкірі лущенням, висипками, тріщинами у куточках роту. Також авітаміноз може виявлятися онімінням рук та ніг.

Всі ці прояви мають конкретну причину і виникають у разі нестачі певного вітаміну.

Якого вітаміну не вистачає при авітамінозі?

Фото: envato.com

За ознаками та симптомами прояву авітамінозу можна визначити, якого саме вітаміну не вистачає в організмі.

  • Кровоточивість ясен - нестача вітамінів С та Р;

  • Ламкі нігті, поява задирок - вітамінів А, В та С;

  • Вугровий висип - нестача селену та цинку;

  • Сухість волосся та шкіри голови – вітамін Н (біотин), жирність волосся – вітаміни групи В, втрата блиску та лупа – вітамін А;

  • Землистий колір обличчя, пігментні плями – дефіцит вітаміну Е;

  • Пригніченість, сонливість, апатія - нестача вітаміну Д.

Діагностуванням та лікуванням авітамінозу займається терапевт або сімейний лікар. Він спрямовує на аналізи, які допомагають встановити справжню причину виникнення авітамінозу.

Якщо нестача вітамінів виникла через неправильне харчування, буде потрібна додаткова консультація дієтолога, якщо дефіцит виник через порушену роботу ШКТ - гастроентеролога.

Не варто займатися самолікуванням, оскільки авітаміноз може виникнути через серйозні причини. Самому вгадати, яких саме вітамінів не вистачає організму практично неможливо. Також враховуйте, що при безконтрольному прийомі вітамінів може виникнути їх надлишок - гіпервітаміноз, який не менш небезпечний, ніж авітаміноз.

Що потрібно їсти при авітамінозі?

Фото: envato.com

Раціон має бути різноманітним та корисним. Жирну, солону та смажену їжу краще зовсім виключити з меню. Свіжі овочі та фрукти – джерело не тільки вітамінів, а й рослинної клітковини, необхідної для повноцінної роботи травлення. Взимку особливо будуть актуальні салати з сирої моркви, капусти та буряків.

Багаті на вітаміни, особливо вітамін C, квашена капуста та інші кислі овочі. Йод можна знайти в морській капусті ламінарії, яка навіть взимку доступна для покупки в супермаркетах.

Особливу увагу варто приділити і свіжій зелені: кропу, петрушці, кінзі, базиліку та шпинату. Вітаміни, що містяться в них, заповнюють дефіцит та нестачу багатьох корисних речовин, які так необхідні організму.

Вітамін A можна знайти у простих продуктах, які є у раціоні кожного. Велика його кількість, крім зелених та жовтих овочів, також є в яловичій печінці, кисломолочних продуктах, яєчних жовтках та риб'ячому жирі.

Варто налягати і на «сонячний» вітамін D, який крім м'яса та риби, також міститься у курячих яйцях.

Які продукти необхідно їсти при авітамінозі?

Модні нині «суперфуди» мають унікальні сильні корисні якості, за рахунок яких стали популярні. Вони здатні покращувати травлення, омолоджувати організм, боротися зі старінням та оберігати від хвороб. Також фуди містять у великих кількостях вітаміни, мінерали, клітковину, корисні жири та багато іншого.

Найпопулярнішими можна вважати насіння льону та зерна чіа, яке набуло культового статусу у тих, хто стежить за своїм здоров'ям та фігурою. Не відстають від них у плані користі кунжут, амарант, горіхи та насіння розторопші.

Як подолати авітаміноз?

Фото: envato.com

Свіже повітря та прогулянки – найкращі борці з авітамінозом. Також при цьому захворюванні потрібні організму регулярні фізичні навантаження. Можна поєднати приємне з корисним, адже на повітрі організм наповнюється киснем, що важливо для всіх внутрішніх процесів. Кімнату також потрібно провітрювати, особливо перед сном. Тоді і сон буде міцнішим.

Впоратися з авітамінозом не так складно, як може здатися на перший погляд. Харчуйтеся правильно і збалансовано, не забувайте про регулярне вживання суперфудів, часто гуляйте на свіжому повітрі, і тоді проблеми зі втомою та нестачею сил через брак вітамінів у вас просто не виникне.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?