Чим небезпечні порожні калорії і в яких продуктах вони містяться
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Чим небезпечні порожні калорії і в яких продуктах вони містяться

Чим небезпечні порожні калорії і в яких продуктах вони містяться
Джерело:  online.ua

Виявляється, калорії бувають різні. Якісні – корисні та поживні. А ось порожні калорії – це ті, які не мають жодної поживної цінності, хоча їх помилково вважають безпечними для фігури. Гід Онлайн розібрався, що таке порожні калорії, в яких продуктах вони містяться, як замінити їх на якісні та навіщо це робити.

Що таке порожні калорії?

Фото: envato.com

«Порожні калорії» - це ті калорії, які не живлять наш організм вітамінами, мінералами та клітковиною. Вони містяться в енергетично щільній їжі, яка в маленькому обсязі швидко позбавляє голоду.  Але не надовго!

Наприклад, маленький пончик містить понад 300 калорій – стільки ж ви отримаєте від трьох варених яєць. Після пончика, в якому не має нічого, крім цукру та жиру, захочеться їсти вже через годину, а після яєць ви гарантовано будете ситими від сніданку до обіду.

Так відбувається тому, що їжа з порожніми калоріями швидко перетравлюється. Коли ви з’їдаєте чергове тістечко, рівень цукру в крові зростає, що дозволяє відчути тимчасовий приплив енергії. Але така їжа не містить клітковини, тому насичує на дуже короткий час, після чого відчуття голоду повертається з подвійною силою.

Які продукти містять порожні калорії?

Найбільше порожніх калорій у так званому фаст-фуді – вуличній їжі. У цю категорію продуктів також можна віднести:

  • бургери;

  • снеки,

  • солоні горішки;

  • картопляні чіпси;

  • картоплю-фрі;

  • сосиски та бекон;

  • піцу;

  • солодку випічку (кекси, печиво, торти, круасани, пончики);

  • солодкі газовані напої;

  • енергетичні напої;

  • каву та какао з цукром;

  • соки;

  • морозиво;

  • цукерки.

Ці продукти небезпечні не тільки відсутністю вітамінів та мікроелементів, а й вмістом так званих трансжирів. Через них в крові підвищується рівень «поганого» холестерину, що призводить до збільшення ризику появи серцево-судинних захворювань. У поєднанні з великою кількістю цукру, трансжири сприяють відкладенню целюліту, швидко псуючи фігуру.

В якому алкоголі найбільше порожніх калорій?

Найкалорійнішими вважаються солодкі лікери, які містять у середньому 327 ккал/100 г, віскі (у якому приблизно 220 ккал/100 г), горілка (235 ккал/100 г) та коньяк (240 ккал/100 г). Коктейлі також містять багато порожніх калорій – у середньому 250 ккал/100 г.

Які калорійні продукти не заважають схуднути?

Фото: envato.com

Є низка висококалорійних продуктів, які дають можливість надовго насититися, і при цьому не заважатимуть схудненню. До таких продуктів відносяться:

  • Оливкова олія. Зробивши омлет на чайній ложці оливкової олії, ви отримаєте всього 40 калорій, а з ними велику кількість малонасичених жирних кислот, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові та нормалізують апетит.

  • Банан. В одному банані міститься приблизно 120 калорій, а разом з тим цей фрукт є джерелом вітамінів B1, B2, B6, C, PP, кальцію, калію, магнію, заліза, фтору, фосфору, клітковини. Він покращує травлення та також знижує рівень холестерину в крові.

  • Авокадо. В 100 г авокадо 220 калорій та 20 г жирів, велика кількість вітамінів (E, групи B, C, K, PP), фолієва кислоти, мінерали (кальцій, фосфор, калій, залізо) та мононенасичені жири. Вони сприяють нормальній роботі ШКТ, серцево-судинної та нервової системи.

  • Нежирні сорти сиру. Зробивши салат з моцарелою та овочами, ви смачно та ситно поснідаєте, і при цьому отримаєте мінімум порожніх калорій. А ще, цей сорт сиру багатий на кальцій, фосфор та вітамін B12.

  • Білий рис. Не дивлячись на доволі високу калорійність цього продукту (360 кал/100 г), він складається в основному зі складних вуглеводів, які дають організму необхідну енергію та запобігають утворенню жирових відкладень. Окрім цього, в рисі багато вітамінів (B1, B2, B5, B6, D, E, H, PP) та мінералів (калій, кальцій, залізо, йод, фосфор, натрій).

Як порожні калорії замінити на якісні?

Для того, щоб замінити порожні калорії на якісні, перш за все потрібно змінити свої харчові звички.

  1. Відмовтеся від цукру. Не зовсім, звісно. Хоча б не додавайте його в чай та каву.

  2. Замініть звичайне борошно на цільнозернове.

  3. Виключіть із меню сосиски, ковбаси та м'ясні напівфабрикати. Натомість краще з'їжте цілісний шматок нежирного м'яса.

  4. Перейдіть на корисну оливкову олію - рослинна олія містить не тільки порожні калорії та трансжири, а й синтетичні антиоксиданти, що вносять дисбаланс в ендокринну систему та порушують роботу клітин.

  5. Перестаньте купувати готову їжу та випічку у супермаркетах.

Якщо вам вдасться дотримуватися хоча б двох рекомендацій з цього списку, кількість порожніх калорій в вашому раціоні гарантовано скоротитися вдвічі. А разом з ними підуть постійна втома і головний біль, проблеми зі шкірою та волоссям, зайва вага та порушення роботи травної системи. Будьте здорові!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?