Обов’язкова заміна шин та штрафні бали — що чекає на водіїв у 2022 році
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Обов’язкова заміна шин та штрафні бали — що чекає на водіїв у 2022 році

Обов’язкова заміна шин та штрафні бали — що чекає на водіїв у 2022 році
Джерело:  online.ua

У 2022 році на українських водіїв чекають серйозні зміни. Вони стосуються обов’язкової заміни сезонних шин та введення штрафних балів за порушення ПДР. Гід Онлайн розповідає, які зміни готують в Правила дорожнього руху та до чого треба готуватися водіям.

Штрафні бали

Фото: envato.com

На розгляді в Раді знаходиться законопроєкт, який передбачає запровадження системи штрафних балів для водіїв. При багаторазових порушеннях, представники поліції можуть позбавити водійського посвідчення без судового рішення. Якщо водій за рік «назбирає» 12 штрафних балів – його чекатиме позбавлення прав.

У законопроєкті №6502 також повідомляється, що якщо з моменту отримання водієм посвідчення для керування транспортним засобом пройшло менше року, буде «достатньо» 8 штрафних балів для позбавлення прав. Вилучення водійських прав при цьому покладається на уповноважених представників Національної поліції.

Штрафні бали будуть нараховуватися за такі порушення ПДР:

  • 1 бал – водій не пристебнутий ременем безпеки або перевозить дитину без спеціального дитячого автокрісла;

  • 2 бали – водій керував несправним транспортним засобом, на авто закриті номерні знаки (повторно), дитина перевозиться без автокрісла (повторно), встановлена швидкість була перевищена більш ніж на 20 км/год, проїзд був здійснений на червоне світло світлофора;

  • 3 бали – були порушені правила руху, зупинка була здійснена на смузі для маршрутних транспортних засобів, несправний транспортний засіб використовувався для перевезення пасажирів;

  • 5 балів – встановлена швидкість була перевищена принаймні на 50 км/год, водій створив аварійну ситуацію на дорозі.

Скасовування нарахованих водієві штрафних балів відбувається через один рік (365 днів) з моменту їх нарахування.

Обов’язкова заміна сезонних шин

Фото: envato.com

Ще один законопроєкт Кабміна щодо змін ПДР стосується використання зимових та літніх шин. Інформація про це опублікована на сайті МВС. Зміни направлені на те, щоб зменшити кількість аварійних ситуацій на українських дорогах, зробити рух автотранспорту більш безпечним та підвищити відповідальність водіїв.

Відповідно до цього законопроєкту експлуатація транспортного засобу у зимовий період можлива тільки у тому випадку, якщо на авто встановлені зимові чи всесезонні шини. Також пропонується, що під час руху на автомобілі повинні бути обов’язково увімкнені фари ближнього освітлення.

Що стосується шин, то для визначення літньої, зимової та всесезонної гуми будуть використовуватися такі критерії:

  • зимова шина – позначена маркуванням «M+S», «M.S», «M&S2, «MS», «DP» та рекомендується виробником для використання в зимовий період;

  • літня шина – позначена маркуванням зимової та всесезонної гуми та рекомендується виробником для використання в літній період;

  • всесезонна шина – позначена маркуванням «All Seasons» та може експлуатуватися в літній та зимовий період.

Для заміни усіма українськими автовласниками гуми передбачено два дні на рік – 1 жовтня та 31 березня.

Новий податок на авто

Фото: envato.com

На сьогоднішній день кожен український автовласник має платити податок на авто віком до 5 років, якщо його вартість перевищує 375 мінімальних заробітних плат, що становить 2,2 млн. грн. В 2022 році «мінімальний поріг» вартості авто для сплати податку хочуть знизити. Відтепер будуть оподатковуватися авто, вартість яких складає 200 мінімальних заробітних плат, тобто 1,2 млн. грн.

Зміни передбачені законопроєктом №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який, скоріш за все, депутати ВР приймуть під час другого читання. Розробка документу, що має на меті «встановлення єдиних та прозорих правил оподаткування для всіх», проходила у Кабміні.

Згідно з новими правилами, ставка транспортного податку складатиме 25 тис. грн. за кожну машину. Якщо водій буде ухилятися від сплати податку протягом 60 днів, сума збільшуватиметься. Якщо він сплатить податок протягом перших 90 днів, йому доведеться заплатити ще й 10% від розміру штрафу, а якщо після 90 днів – 20%. А ще, на машину чи інше майно може бути накладений арешт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?