Що потрібно їсти навесні, щоб збадьоритися після зими
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Що потрібно їсти навесні, щоб збадьоритися після зими

Що потрібно їсти навесні, щоб збадьоритися після зими
Джерело:  online.ua

Постійна втома, роздратування, стрес - ці симптоми з'являються у багатьох навесні через авітаміноз, який виникає через втрачання організмом всіх запасів вітамінів та енергії під час зими. Уникнути цих проявів можна легко за допомогою правильного харчування. Що саме потрібно їсти навесні? Гід Онлайн склав добірку з корисних продуктів, вживання яких допоможе відчути приплив енергії та настрою з перших днів весни.

Цибуля-порей

Фото: pexels.com

Цибуля-порей – традиційний «представник» середземноморської кухні, який став популярним і в наших широтах. Їсти навесні цибулю-порей потрібно обов’язково, адже вона містить вітаміни С, В1 та В2, магній, калій та фосфор. Також в ній багато каротину, який є природнім антиоксидантом.

Варто зазначити, що цибуля-порей – холодостійка рослина, тому перші її паростки з'являються вже на початку квітня. Додавати порізані листки цибулі-порей можна до багатьох страв, наприклад до салатів, омлету та супів.

Мангольд

Фото: unsplash.com

Мангольд також входить до числа ранніх та холодостійких рослин, тому вживати його можна вже в квітні. У листі листового буряку, як ще називають мангольд, міститься велика кількість вітаміну С, вітаміну К, необхідного для згортання крові, кальцію, що зміцнює кісткову тканину, а також заліза, яке відповідає за кількість гемоглобіну в крові.

Листя мангольда можна додавати до різних салатів. Так наприклад, чудово смакує весняний салат, у якому є подрібнений мангольд, огірки, болгарський перець, фета та оливкова олія. Можна додавати мангольд і в супи.

Апельсини

Фото: envato.com

Апельсини – одні з найкорисніших цитрусових, у яких містяться вітаміни А, групи В, С та Е, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк тощо. З’їдаючи один апельсин в день, можна наситити свій організм корисними речовинами та покращити настрій, що особливо актуально на початку весни, коли інших свіжих фруктів та овочів ще не так багато.

Окрім вживання свіжих апельсинів, можна зробити салат з йогуртом та апельсиновим соком в якості заправки, спекти апельсиновий пиріг, або ж приготувати з апельсинів мармелад чи інший фруктовий десерт.

Спаржа

Фото: unsplash.com

Спаржу можна їсти впродовж всього року, але найбільш корисна вона навесні. У цьому ранньому овочі також дуже багато вітамінів групи В (включаючи фолієву кислоту), вітамінів С та К, а також мікроелементів. Окрім цього, спаржа ще й дуже низькокалорійна, тому вона відмінно підходить для людей, що вирішили скинути зайві кілограми до літа.

Готувати зі спаржі можна різноманітні салати, вершкові супи-пюре, омлети, пасти за середземноморськими рецептами, запіканки. Зі спаржі також можна отримати чудовий гарнір до риби або курки – достатньо зварити її або запекти на грилі.

Квашена капуста

Фото: envato.com

У квашеній капусті міститься максимум вітамінів В, К і С, а також корисних молочнокислих бактерій. Вживання цього продукту допомагає ефективно боротися з будь-якими проявами авітамінозу. Квашена капуста містить також дуже багато клітковини, яка покращує травний процес.

Квашену капусту можна купити або зробити самостійно. До неї можна додати яблука, журавлину, брусницю чи буряк або, наприклад, червоний перець та часник. Рецептів безліч, і всі вони корисні.

Рукола та інша зелень

Фото: unsplash.com

Рукола, як і інші салати (айсберг, крес, лолло-росо), найбільш сповнена вітамінів навесні. Рукола містить вітаміни групи В, вітамін С, залізо, мідь, цинк, селен, магній, калій, кальцій. Вживання цієї рослини допомагає зміцнити імунітет, виводить шкідлвий холестерин та зайву рідину з організму.

Рукола та інші салати чудово поєднуються з вареним м’ясом птиці, рибою, зокрема тунцем, та овочами – томатами чері, огірками, броколі, болгарським солодким перцем.

Ягнятина

 Фото: pixabay.com

Якщо баранина доступна цілий рік, то свіжа ягнятина – продукт сезонний. Сезон настає у квітні, а найбільш делікатесним вважається м'ясо молочного ягняти. Ягнятина помітно м'якша за баранину, в ній менше жиру, практично немає характерного запаху. А ще, таке м’ясо швидше готувати.

М'ясо молочного ягняти багате цинком, який відіграє важливу роль для зміцнення імунітету, а також вітаміну В12, що абсолютно незамінний для профілактики анемії. Також ягняче м’ясо містить необхідну кількість білків, які нададуть вам енергії.

Шпинат

Фото: unsplash.com

Шпинат – ще один весняний овоч, традиційний для європейської кухні. Шпинат дуже ранній, тому його можна їсти вже на початку березня, і при цьому він неймовірно корисний. У шпинаті містяться вітаміни А, Е, С і К, каротин, фолієва кислота, залізо та інші мікроелементи.

З молодого листя шпинату виходять чудові салати, більш жорстке листя можна тушкувати та використовувати в якості гарніру для м’ясних та рибних страв. Зі шпинату також можна робити домашні равіолі, пасту та різноманітні супи.

Пророщене насіння

Фото: unsplash.com

Пшениця, жито, ячмінь, квасоля чи соя – це продукти, які можна їсти у вигляді пророщеного насіння, що має назву «проростки». Хоча це й доволі специфічна їжа, вона містить багато вітамінів та мінералів, зокрема, заліза, яких організм особливо сильно потребує у весінній період.

Готові паростки можна додати до салату зі свіжих овочів, смузі та вівсяної каші. З пророщеної сою можна готувати страви за рецептами азіатської кухні. Так, наприклад, з соєвих паростків готується суп Удон з курячим м’ясом.

Пекінська капуста

Фото: envato.com

Як і звичайна білокачанна капуста, пекінка містить не тільки багато вітамінів, але й залізо та клітковину. Це забезпечує надійний захист від розвитку анемії та розладів травлення на тлі весняного авітамінозу.

Нарізане листя пекінської капусти можна добавляти до різноманітних страв, в першу чергу, супів та салатів. Його можна смажити з локшиною або рисом (тайський рецепт), або робити з пекінки традиційну корейську страву – кімчі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?