Продукти для нервової системи. Що потрібно їсти для боротьби зі стресом
Категорія
Їжа
Дата публікації

Продукти для нервової системи. Що потрібно їсти для боротьби зі стресом

Продукти для нервової системи. Що потрібно їсти для боротьби зі стресом
Джерело:  online.ua

Нервова система – це сполучна ланка для всіх органів та систем. Постійні стреси призводять до руйнування її нейронів, що суттєво шкодить усьому організму. Для підтримки нервової системи потрібні вітаміни (B1, B5, B6, E, C) та мінерали (кальцій, калій, магній, фосфор), які містяться у великій кількості у деяких продуктах. Гід Онлайн підготував добірку продуктів, які потрібно їсти для нормальної роботи нервової системи та боротьби зі стресом - включайте їх в свій раціон та насолоджуйтеся життям.

Продукти для нервової системи - список

Салат

Фото: envato.com

У листках салату міститься фолієва кислота, яка сприяє виробленню дофаміну – речовини, яка допомагає нам заспокоїтись, покращує сон та викликає почуття легкої ейфорії. Окрім цього зелень містить майже всі вітаміни, у тому числі В1, В2, РР (В5), Р, Е, С і бета-каротин. У ній також є мінеральні солі калію, кальцію, фосфору та магнію, які зміцнюють нервову систему та роблять її більш стресостійкою.

Вівсяна каша

Фото: pexels.com

Згідно з науковими дослідженнями, вуглеводи сприяють виробленню організмом серотоніна, одного з головних нейромедіаторів. Вівсяна каша містить складні вуглеводи, які, на відміну від вуглеводів у солодощах, корисні для організму, та нервової системи зокрема. А ще вівсяні пластівці багаті на вітаміни групи B, тому якщо ви їстимете вівсянку зранку, вам буде простіше впоратися з розумовими навантаженнями.

Йогурт

Фото: pexels.com

На перший погляд може здатися неочевидним, але бактерії, які живуть в нашій травній системі також впливають на стресостійкість організму. Дослідження показали, що завдяки пробіотикам з йогуртів покращується робота мозку, зменшується викид гормону стресу кортизолу. Тому, регулярне вживання йогуртів робить нас менш тривожними та нервовими, допомагає краще зосередитись.

М'ясо лосося

Фото: unsplash.com

У м’ясі цієї червоної риби міститься велика кількість жирних кислот омега-3, які стимулюють роботу нервової системи та покращують наш настрій. А ще лосось – це джерело вітаміну D, який відіграє далеко не останню роль у боротьбі зі стресом. Узимку може виникнути дефіцит цього вітаміну, що виливається у безпричинну дратівливість. Аби цього уникнути, слід хоча б раз на тиждень вживати м'ясо лосося.

Чорниця

Фото: unsplash.com

Чорниця містить більше вітаміну С, ніж цитрусові. До того ж, у цій ягоді є клітковина та антиоксидант антоціану, які підвищують тонус нервової системи та швидко знімають стрес. Вживання чорниці підвищує імунітет та робить організм стійкішим до дії негативних зовнішніх чинників та різних хвороб.

Горіхи

Фото: envato.com

У таких горіхах, як мигдаль, кешью, фундук та волоський горіх, багато магнію. А бразильських горіхах міститься селен. Ці поживні речовини тонізують нервову систему. Окрім цього, горіхи корисні для травлення, а сам процес лускання горішків допомагає заспокоїтись та відволіктись при стресових ситуаціях.

Чорний шоколад

Фото: unsplash.com

У чорному шоколаді міститься амінокислота L-Тіанін, яка відома своїми психоактивними властивостями. Вона нейтралізує дію стресу на нервову систему, покращує когнітивні здібності та покращує настрій. Однак їсти потрібно саме чорний шоколад, адже у молочному кількість корисних речовин нижча. Натомість там багато цукру та жирів, які шкідливі для організму.

Молоко

Фото: envato.com

У молоці та інших молочних продуктах багато вітаміну D. Окрім того, що він надзвичайно корисний для кісток, цей вітамін зміцнює нервову систему завдяки регенерації нервових клітин. І цей факт доведений науково. А ще вживання молока захищає від депресії, покращує настрій та загалом спонукає людину почуватися більш задоволеною.

Зелений чай

Фото: pexels.com

Зелений чай здавна відомий, як ефективний антидепресант та антистресовий засіб. Регулярне вживання зеленого чаю, який є природним джерелом антиоксидантів, сприяє нормалізації сну та стимулює роботу імунної системи. Для більшого ефекту до чаю можна додавати інші заспокійливі рослинні компоненти – ромашку, мелісу, м’яту та тимін.

Насіння

Фото: pexels.com

Насіння льону, гарбуза та соняшника містить магній у великій кількості. А магній, як відомо, покращує емоційний стан, особливо це стосується періоду ПМС у жінок. Варто відмітити, що у насінні багато цинку, який покращує роботу мозку, допомагає швидше відновитися після розумових перевантажень, покращує пам'ять, лікує безсоння та робить людину менш дратівливою.

Банани

Фото: pexels.com

Банани теж займають почесне місце у списку продуктів-антидепресантів. Ці фрукти багаті на калій, магній, амінокислоти триптофана, та інші корисні речовини, які допомагають у боротьбі з безсонням та покращують настрій. Амінокислоти триптофана мають пряме відношення до вироблення серотоніну та мелатоніну – двох найголовніших нейромедіаторів у нашому організмі.

Апельсини

Фото: pexels.com

Завершують низку «антистресових» продуктів апельсини. У цих цитрусових міститься велика кількість вітаміну C, який нейтралізує «гормон стресу» кортізол. До того ж, вітамін C(аскорбінова кислота) позитивно впливає на роботу імунної системи та підвищує захисні здатності організму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?